Grafiske materialer til Tactonom Reader

“Nogle vil måske sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor blinde og stærkt svagsynede skal lære at aflæse billeder. Kan man ikke bare bruge beskrivelser i stedet? Er det ikke bare vores – de seendes – fikse ide, at billeder er vigtige?
Nej, det er det ikke.

I skolen og på alle uddannelser er illustrationer ikke kun med til at underbygge teksten, de er i mange situationer nødvendige for at forklare indviklede faglige sammenhænge – det gælder fx fag som natur og teknik, fysik, matematik, biologi, geografi m.fl. Et billede af et atom, et verdenskort eller en oversigt over det indre øre er vigtige og uundværlige redskaber for forståelsen. På det praktiske plan er det en stor fordel at kunne anvende oversigtskort over steder, hvor man selv skal finde rundt, fx etagoversigter på universitetet eller gymnasiet. I det hele taget tjener taktile billeder og illustrationer mange formål – og sammen med anvendelsen af punktskrift giver det blinde nogle udviklingsmuligheder, som styrker den faglige udvikling i forhold til både uddannelse og erhverv.”

Citat Billeder til fingerspidserne, 2012, Allan Bergmann med flere,  Socialstyrelsen, Synscenter Refsnæs, Instituttet for Blinde og Svagsynede, ISBN 9788792743800.

 

Velkommen til.

Denne side har til formål at præsentere og gennemgå hvordan grafisk materiale til Tactonom Reader fungerer, hvordan det opbygges, hvilke muligheder du som bruger, underviser eller forældre har, eller hvis du blot er interesseret i at lære mere om produktet og materialet dertil. Tactonom Reader er intet synshjælpemiddel uden sine grafiske materiale. Læs med og bliv meget klogere,

 

Er du i tvivl om hvad Tactonom Reader er? Gennemgå vores præsentation hvor du kan lære mere om selve Tactonom Reader produktet via dette link.

 

Med Tactonom Reader bliver læring om grafiske, taktile emner nemmere, bredere og dybere. Det gør det fordi de grafiske præsentationer kombineres med en stor database, som Tactonom Reader forbinder til via internettet. Populært kan man sige, at de grafiske præsentationer bliver auditivt levende. Tactonom Reader genkender de grafiske, taktile præsentationer og annoncerer informationen bag den grafiske præsentation. Et eksempel kan være et kort over Europa. Taktilt kan brugeren mærke landegrænserne landende imellem da disse er en forhøjet linje. Havene er markeret med et taktilt mønster, det kan eksempelvis være forhøjede, små prikker. Nu kan brugeren gå på opdagelse i Europakortet. Ved at benytte en finger føler brugeren sig frem til et område. Tactonom Reader kan via sin algoritme og sit kamera se hvor brugeren har placeret sin finger, og er derfor i stand til at annoncere den relevante information. I dette eksempel placerer brugeren sin finger på Spanien. Tactonom Reader vil annoncere “Spanien”, efterfulgt af en mængde information såsom hovedstad, befolkningstal, størrelse på landet og lignende information. Informationen der annonceres kommer fra en online database der hedder Share, administreret af en tysk non-profit organisation med navnet ProBlind.

 

Om Share og ProBlind

ProBlind er en tysk non-profit organisation som har sat sig et mål. De ønsker at blinde og svagsynede mennesker får adgang til en verden af tilgængelige, grafiske, taktile materialer. Til det formål er de i fuld gang med at bygge verdens største online database med grafiske materialer. Og ikke nok med det, så er adgangen til de grafiske materialer helt uden omkostninger!

Alle har adgang til Share databasen. Hvad end du er bruger af Tactonom Reader, er forældre, ven, underviser, grafisk designer eller bare interesseret, så er databasen åben. Du har fri adgang til samtlige grafiske præsentationer. Disse grafiske præsentationer kan du gennemse, du kan downloade dem til eget brug, og har du udstyret til det kan du udskrive materialet og gøre det taktilt. Noget andet unikt ved databasen er at du ligeledes kan kopiere en allerede oprettet grafisk præsentation. I Share sprog hedder det “Clone”. Du kopierer, eller kloner, en færdig grafisk præsentation og du kan nu modificere indholdet – altså både mængden af information, og selve informationen. Det er specielt nyttigt hvis den specifikke grafiske præsentation er på et fremmedsprog og du ønsker at oversætte den til dansk, eksempelvis. Det kan også handle om at informationen indlejret i den grafiske præsentation er tiltænkt et højere klassetrin, hvorfor selve informationen er for avanceret til netop din elev, dit barn, din ven, eller hvem der nu skal have glæde af det grafiske materiale. Du har nu din egen udgave, din egen version, som ligeledes er tilgængelig for alle andre.

 

Til dig der skal være med

Det er underordnet hvorvidt du er underviser, forældre, elev, ven, støtteperson, synskonsulent eller noget helt syvende. I kan alle være med. Med en Tactonom Reader enhed og grafisk materiale kan du udvide din undervisning og tilføje endnu flere niveauer. De grafiske præsentationer og deres emner bliver mere levende. Derudover får din elev en større grad af selvstændighed, netop på grund af den autonome brug af Tactonom Reader. Du som underviser, forældre, støtteperson eller noget helt fjerde er selvfølgelig stadig nødvendig og helt afgørende for elevens læring.

Med den frie, online database Share kan du medvirke til at skabe mere læring, og bidrage med kvalitet. Du kan også undersøge hvordan andre opbygger informationen og vurdere hvad der er relevant i netop din sammenhæng. Derudover kan du kopiere og endda oprette dine helt egne grafiske præsentationer. Det giver mening når du har brug for materiale på dit eget sprog, dansk eksempelvis, eller når du har brug for at differentiere din undervisning, eller skræddersy til den enkelte elev. Det er også relevant i forhold til sværhedsgraden. Hvor kompliceret eller hvor simpel skal informationen være, der er forskel på hvad en førsteklasses elev skal lære og hvad en studerende på en videregående uddannelse skal lære.

Det unikke ved Share databasen er at alle har adgang til den. Der er derfor adgang til de mange grafiske materialer som allerede er i brug. For at oprette din egen udgave af en allerede eksisterende grafisk udgave, skal du gøre følgende:

 1. Besøg https://share.problind.org/app/list. Du kan med fordel gennemgå websitet for yderligere information (i skrivende stund er websitet engelsk og tysk).
 2. Når du er klar til at komme i gang, naviger til og vælg overskriften Share. Du befinder dig nu i området med databasen hvor du kan finde et væld af grafiske materialer allerede klar til brug.
 3. Du skal bruge en konto for at få mulighed for at oprette dine egne udgaver. Uden en konto kan du stadig downloade og derved have adgang til samtlige grafiske materialer. Opret en konto under menuen Login efterfulgt af knappen Register.
 4. Under Register skal du angive en e-mail adresse samt din ønskede adgangskode. Når du har udfyldt de to felter, aktiver knappen Register igen.
 5. Du er nu oprettet med din egen konto og du får nu flere muligheder, hvis du navigerer tilbage til Share databasen.
 6. Find nu en grafisk præsentation som du ønsker at oversætte eller redigerer. Du kan vælge hvilken som helst grafisk præsentation, enden fordi du ønsker at oversætte den til dansk (eller andet sprog), eller fordi du vil justere på sværhedsgraden, eksempelvis.
 7. Vælg knappen Clone. Når du gør det, bliver du præsenteret for et redigeringsfelt hvor du skal angive titlen, og et sprogfelt, hvor du skal angive det sprog du kloner den grafiske præsentation til. Bemærk venligst at der på samme side er et skydeknap som hedder “Use automatic translation from Language to Language“. Benytter du denne skydeknap oversættes alle tekster automatisk, inklusive titel, ved brug af Google Translate.
 8. Din egen grafiske udgave oprettes nu. Bemærk at selve det grafiske layout er præcis det samme som den du kloner fra, men alle tekster og annonceringer nu er dine. Du skal derfor i gang med at redigere eller indsætte teksten som du ønsker de enkelte elementer skal bestå af.
 9. Du præsenteres for det grafiske layout og kan vælge de elementer som den består af. Du kan også vælge knappen “Text list”, hvorved du får præsenteret al den tekst som den grafiske udgave består af.
 10. Gennemfør de ændringer eller lav oversættelsen som du ønsker, og husk at gemme løbende.
 11. Når du er færdig kan du download og / eller bestille din nye grafiske udgave. Godt gået!

 

Det færdige materiale

Når din grafiske præsentation er oprettet i Share databasen skal den fremstilles fysisk. Det kan du gøre på to måder:

 • Bestille taktile grafiske præsentationer direkte hos os, via dette link.
 • Downloade og udsprinte selv.

 

Vælger du at bestille det grafiske materiale hos os kan du forvente at modtage den taktile, færdige udgave indenfor fire hverdage. Du kan bestille færdige taktile, grafiske præsentationer via vores webshop. Vil du udskrive selv, har du brug for følgende:

 1. En laserprinter der kan udskrive i A3.
 2. En såkaldt heater til at lave materialet taktilt. Vi tilbyder PIAF enheden.
 3. Svulmepapir. Vi tilbyder Swell Touch Svulmepapir.

 

Skal du lave grafisk materiale fra bunden?

Det er ikke så avanceret endda, men det kræver tid og tålmodighed. Der er vejledninger til hvordan du laver dine egne grafiske materialer fra bunden af. Disse vejledninger finder du på websitet https://www.problind.org/en/manuals/, og bemærk gerne at vejledningerne er på engelsk. Du skal lære at benytte et stykke software kaldet Inkscape, og du skal uploade materialet til databasen. På den måde får andre også glæde af dine færdigheder! Og andre får mulighed for at oversætte til deres eget sprog, så andre også kan blive klogere.

 

Vil du gerne høre mere om mulighederne eller har du noget spændende at dele med os, tøv endelig ikke med at sende en e-mail til michael@instrulog.dk.

Kom tilbage til Tactonom Reader produktbeskrivelse

 

Billede af mand der berører en grafisk præsentation af en orm der skal igennem en labyrint placeret på Tactonom Reader