DAISY Online

Velkommen til et helt nyt univers.

DAISY Online. Lydbøger til dig via internettet. Din genvej til hele NOTA’s bibliotek, direkte i lommen eller på dit bord derhjemme.

 

I 1999 afspillede en Victor Reader, fra canadiske HumanWare Inc., en digital DAISY CD for første gang. Siden dengang er der i Danmark leveret hundredetusinder DAISY CD’er direkte til medlemmerne, i deres postkasse eller brevsprække. Nu, med trådløse forbindelser, vil biblioteker, for personer med læsebesvær i flere lande, levere digitale, talende DAISY Lydbøger, magasiner og aviser direkte via internettet.

 

Det er derfor vi kan præsentere DAISY Online. DAISY Lydbogsuniverset har fået en helt ny teknologi, kaldet DAISY Online. DAISY Online er betegnelsen for den nyeste metode, det nyeste medie, hvorved du kan få leveret dine favorit lydbøger, tidsskrifter, aviser, magasiner og så videre, direkte via internettet.

 

Når du skal vælge ny DAISY Lydbogsafspiller kan du gå efter en enhed der understøtter DAISY Online. Hvorfor og om det er et godt valgt for dig, kan du blive klogere på her.

Valget af DAISY Online gør, at du kan blive fri for at benytte CD’er og / eller andre medier. Det betyder også at dit materiale kan blive leveret til dig så snart det er produceret, og du skal derfor ikke vente på at få leveret dine materialer med posten. Nyheder er derfor faktisk nyheder og ikke noget der er sket for flere dage siden. Du bliver i stand til at komme i gang med de nyeste bøger med det samme, og være med til at diskutere indholdet med kollegaer, venner og familie. Brænder du selv dine CD’er eller kopiere dine materialer til SD kort, er dét den handling du sparer ved at vælge en DAISY Online enhed, og du behøver ikke længere benytte en computer. I flere tilfælde kan du kombinere en DAISY Online enhed med et CD drev, så du derved både kan lytte til dit materiale online, og stadig lytte til dine CD’er, som du har liggende, eller fortsat producere.

 

Hvad er DAISY?

Er du i tvivl om hvad DAISY egentlig er, eller er navnet nyt for dig, så assisterer og rådgiver vi dig gerne. DAISY er et konsortium der arbejder for at øge tilgængeligheden af trykte materialer. Til det formål er DAISY formatet skabt. DAISY er altså betegnelsen for et format som gør, at personer med nedsat læsefunktion kan navigere og gennemgå en digital bog, på en måde der minder om at sidde med en fysisk bog. Man kan bladre i kapitler, sider, afsnit og navigere på en smartere måde, end bare at springe til næste sang som en normal musik CD.

 

Har du været vant til at modtage dine DAISY Lydbøger på CD, har du skulle vente på at de landede i din postkasse. Med DAISY Online og et abonnement hos NOTA kan du i dag blot tænde for din enhed og dit materiale bliver præsenteret for dig. Alt efter hvilken enhed du har, kan du enten streame materialet eller downloade det.

DAISY Online enheder har brug for en fungerende internetforbindelse for at kunne modtage materialet. Nogle DAISY Online enheder tilbyder kopiering til den interne hukommelse så du kan afspille dit materiale uden en fungerende internetforbindelse. Har du brug for den funktion skal du sikre dig at det er en mulighed ved at gennemgå beskrivelsen, brugervejledningen eller kontakte os.

 

De to store producenter af enheder til DAISY Online er canadiske HumanWare Inc. og belgiske Sensotec. Du kan finde de DAISY Lydbogsenheder som understøtter DAISY Online via følgende link: https://instrulog.dk/produkt-kategori/synshjaelpemidler/daisy-lydbogsafspiller/daisy-online/.

NOTA – som er nationalbiblioteket for mennesker med syns- og læsebesvær i Danmark – understøtter og tilbyder materialet til DAISY Online. De har et enormt udvalg af DAISY Lydbøger og studiematerialer og der kommer hele tiden nyt materiale til. Er du ikke allerede medlem kan du finde information om at blive det via følgende link: https://nota.dk/om-nota/bliv-medlem.

 

Tegning af et smilende ansigt med hovedtelefoner på, og med teksten online daisy i panden

 

DAISY Online eller en app

Spørgsmålet om hvorvidt du skal vælge en DAISY Online Lydbogsafspiller eller en applikation på din smartphone eller tablet, eller blot en almindelige DAISY CD Lydbogsafspiller, afhænger grunden af, hvad du har lyst til, og hvad du formår. Kan du håndtere en touchskærm, har du allerede en smartphone / tablet du benytter aktivt og er glad for, så kan vores anbefaling potentielt være, at du i det mindste afprøver en DAISY Lydbogs applikation. Du kan med fordel afprøve NOTA’s egen applikation først. Der vil være mange parametre der skal afgøres og defineres, før den helt rigtige løsning til dig kan slås fast. Der kan også være situationer hvor den bedste løsning ikke er lige for. Vi anbefaler altid at søge rådgivning, enten hos os eller hos dit nærmeste Kommunikationscenter, din kommune eller en forening der tilbyder rådgivning.

Du vælger en DAISY Online Lydbogsafspiller fordi du søger noget simpelt og noget der er designet til formålet. De DAISY Lydbogsafspillere som vi forhandler er alle designet til mennesker med nedsat syn og tilbyder en simpel måde at håndtere dine DAISY materialer. Du får en indbygget højttaler, indbygget batteri og store, taktile knapper. Der findes både bordafspillere, som er lidt større enheder designet til at stå et fast sted, som eksempelvis et spidsebord, sofabord, i køkkenet eller lignende, samt håndholdte enheder som er designet til dig der er mobil og gerne vil have dine DAISY Lydbøger med dig på farten. Har du nedsat syn eller besvær med at læse er der sandsynlighed for at du kan få bevilget en DAISY Online Lydbogsafspiller. Ønsker du at ansøge om en enhed bør du kontakte dit lokale Kommunikationscenter eller din kommune.

 

Projekter

Svenske Agency for Accessible Media – MTM

I Sverige kan de prale af stor succes med denne nye teknologi. I et samarbejde mellem DAISY Konsortiet og HumanWare Inc., har det Svenske Agency for Accessible Media – MTM nu leveret daglige avisnyheder direkte til Victor Reader Stratus afspillere til mere end 6.000 blinde og svagtseende mennesker. Ved at gøre brug af dens nye trådløse 3G egenskab, forbinder Stratus afspillere op til MTM Avis Tjeneste og helt uden at brugeren skal gøre noget. Helt uden brug af en computer, vil Stratus afspilleren automatisk downloade nyhederne. Brugeren vågner op om morgenen og trykker blot på Start / Stop knappen på sin Victor Reader Stratus for at starte afspilningen af den daglige avis. Tusinde af svenske blinde og svagtseende mennesker som ikke kan læse trykt tekst nyder nu igen godt af avisindehold. MTM Avis Tjeneste benytter DAISY Online Delivery tjenesten som er designet og skabt af DAISY Konsortiet. Det er den samme tjeneste som kan bruges til at downloade talende bøger fra samarbejdende biblioteker i hele verden.

CNIB Library – Canada

Et andet projekt er fra Canada, hvor CNIB Library har annonceret deres Direct to Player tjeneste. Ved brug af den samme DAISY Online Delivery tjeneste, kan CNIB medlemmer nu få deres DAISY talende lydbøger leveret direkte til deres Victor Reader Stratus over internettet helt uden brug af en computer. Efter medlemmet har lyttet til bogen trykker vedkommende blot på Eject knappen og helt automatisk vil den næste bog i rækken blive downloadet til afspilleren. For CNIB medlemmerne betyder det at de ikke længere skal vente på at modtage CD lydbøgerne i deres postkasse, ej heller er det nødvendigt at tillære sig teknisk kunnen for at være i stand til at downloader CD’er via en computer.

 

Hvad har jeg adgang til?

NOTA tilbyder mange forskellige materialer i forskellige udgivelser og udgaver, og det ændrer sig over tid. Et godt eksempel er lydaviser, både lokale og nationale, som NOTA bearbejder og udsender. Det er op til din kommune hvorvidt de ønsker at indgå en aftale med NOTA, eksempelvis, og derfor er det ikke alle lokalaviser som NOTA giver adgang til. Du kan finde det indehold som NOTA tilbyder via deres website:

 

Kom godt i gang

Fælles for de forskellige online DAISY Lydbogsafspillere er, om end den er håndholdt eller det er en bogafspiller, at de alle har brug for en internetforbindelse, og de har alle brug for at få tilføjet din NOTA konto. Når du modtager din nye DAISY Online enhed skal du derfor:

  1. Først og fremmest pakke den ud og tjekke at alle dele er leveret med. Tjek brugervejledningen for at være sikker på at du har alt hvad du skal bruge.
  2. Har din nye DAISY Online enhed et indbygget batteri skal du sørge for at sætte den til opladning og lade den op. Vi anbefaler mindst fire timers opladning inden du tager den i brug.
  3. Brug gerne bare en smule af de fire timer på at gennemgå brugervejledningen. Det gør dig i stand til, på forhånd, at vide hvordan du gennemfører opsætningen og andre funktioner, og det gør dig også klogere på hvad du faktisk kan med den enhed du har foran dig.
  4. Når din DAISY Online enhed er ladet op kan du tænde for den.
  5. Du skal som det første tilføje en internet forbindelse. Alt efter hvilken enhed du har kan du med fordel benytte et internetkabel. Det gør at du er i gang med det samme og ikke har brug for at indskrive en adgangskode. Ulempen er at du derved potentielt har et kabel liggende over borde, gulve eller lignende. Vær gerne opmærksom på det. Hvis du ikke kan benytte et internetkabel, eller gerne vil gøre brug af en trådløs forbindelse, skal du følge vejledningen til lige præcis din DAISY Online enhed. Gennemgå brugervejledningen eller anden dokumentation.
  6. Herefter kan det være en god idé at tjekke om der er opdateringer til din DAISY Online enhed. Gennemgå relevante afsnit i brugervejledningen for at finde ud af hvordan du tjekker din aktuelle version, samt hvordan du eventuelt opdaterer den.
  7. Det er nu tid til at få tilføjet din NOTA konto til din enhed, så du kan begynde at lytte til dine DAISY Lydbøger, aviser eller lignende. Det er igen relevant at tjekke dokumentationen med beskrivelse af, hvordan du gør det. Er du i tvivl bør du kontakte dit Kommunikationscenter eller din forhandler.
  8. Herefter har du adgang til dit materiale hos NOTA. Rigtig god fornøjelse.

 

DAISY Online er nu sluppet fri i Danmark.

Vil du med på rejsen har du brug for et abonnement hos NOTA og en DAISY Online Lydbogsafspiller.

På genhør, online.