Windows 10 med JAWS og MAGic

Microsoft nyeste styresystem blev i går, onsdag d. 29. juli, officielt lanceret. Her giver vi svar på de mest gænge spørgsmål omkring JAWS og MAGic i Windows 10 sammenhæng.

Publiceret 30/7-2015

Opdateret 30/7-2015

 

Lanceringen af Windows 10 kan give anledning til spørgsmål i forhold til skærmlæser programmet JAWS og skærmforstørrelses programmet MAGic. Vi har herunder samlet en FAQ som gennemgår spørgsmål og hvordan du skal forholde dig til Windows 10 hvis du er bruger af enten JAWS og/eller MAGic.

 

Vigtig information: I følgende FAQ omtales et "Freedom Scientific Windows 10 Klargøringsprogram". Dette er et stykke værktøj der automatiserer afinstallationen af tidligere Freedom Scientific software, såsom JAWS 12.0, JAWS 15.0, MAGic 11.0 og så videre. Dette program kan downloades ganske gratis via dette link (LINK FJERNET 18-05-2018).

 

Download nyeste JAWS 16.0 udgave her.

Download nyeste MAGic 13.0 udgave her.

 


Vil JAWS og MAGic virke til Windows 10?
Ja. De nyeste udgaver af JAWS version 16.0 og MAGic 13.0 er kompatible på Windows 10. Disse versioner er gratis at hente såfremt du har licens til enten 16.0 eller 13.0 af omtalte programmer.


Hvilke versioner af JAWS og MAGic skal jeg have licens til for at kunne benytte Windows 10?
Du er nødsaget til at have licens til de nyeste versioner af begge programmer: JAWS 16.0 og MAGic 13.0. Versioner tidligere end disse skal afinstalleres førend du påbegynder opgradering til Windows 10. 
Du kan tjekke hvilken specifik udgave af JAWS og/eller MAGic du har ved at få fokus i programmet og benytte følgende tastaturgenveje: For JAWS, tryk INSERT + NUMERISK 8. For MAGic, tryk INSERT + NUMERISK 3.

Vigtigt: Ved opgradering fra Windows 7 er du nødsaget til at gentage installationen af JAWS efter opgradering til Windows 10.


Kræver det en SMA opgradering for JAWS 16.0 og MAGic 13.0?
Nej. Begge er gratis opdateringer for alle der har adgang til JAWS 16.0 og MAGic 13.0. Du kan derfor allerede nu downloade og installere.


Skal jeg opgradere til Windows 10?
Det er helt op til dig selv. Husk på at Freedom Scientific har arbejdet tæt sammen med Microsoft for at sikre at den seneste version af JAWS og MAGic vil være funktionelle fra dag ét af.


Vil en opgradering til Windows 10 kræve en reaktivering af min licens?
Nej. Opgraderer du til Windows 10 skal du ikke reaktivere dit program igen.


Er det bedre at opdatere JAWS og MAGic før eller efter opgradering til Windows 10?

Windows 8.1:
Når du opgraderer fra Windows 8.1 til Windows 10 er det bedst at installere JAWS 16.0 og MAGic 13.0 lige inden du påbegynder opgraderingen til Windows 10. Når opgraderingen er gennemfør kan du roligt fortsætte med at benytte JAWS og/eller MAGic, akkurat som før.

Windows 7:
Når du opgraderer fra Windows 7 til Windows 10 skal du installere nyeste JAWS 16.0 før du påbegynder opgraderingen til Windows 10. Efter opgraderingen skal du reinstallere JAWS 16.0.
Benytter du MAGic, installer nyeste MAGic 13.0 version efter opgraderingen af Windows 10.


Hvad kan jeg forvente når jeg opgraderer til Windows 10?
Såfremt du har JAWS og/eller MAGic versioner der er ældre end seneste 16.0 og seneste 13.0 vil Windows 10 opdage dette og stoppe opgraderingen. Det anbefales herefter at tage kontakt til os for yderligere information.

Freedom Scientifics Windows 10 Klargøringsprogram er et lille stykke værktøj som scanner din computer for ældre versioner af JAWS og/eller MAGic og afinstallere disse automatisk. Du kan herefter forsøge at opgradere til Windows 10 igen, og efterfølgende køre JAWS og/eller MAGic igen, eller reinstallere, og fortsætte som sædvanlig.


Vil alle mine nuværende applikationer fungere med Windows 10?
I det store hele kan du forvente en meget identisk oplevelse med dine applikationer i Windows 10 såvel som med Windows 7 og 8.1. Vi kan selvfølgelig ikke udtale os om andre software producenter, men Freedom Scientifics programmører har arbejdet hårdt på at kunne sikre en positiv oplevelse med Windows 10.
Der er et par kendte tilgængelighedsproblemer på nuværende tidspunkt som beskrevet af Microsoft. Følgende anbefales:

  • Sæt din standard browser til Internet Explorer (eller Firefox) for en mere tilgængelig weboplevelse.
  • Installer en tredjeparts .PDF læser såsom Adobe Reader.
  • Benyt Outlook og Office skrivebords applikationer for at opnå en højere produktivitet.
  • Har du en sekundær computer, opgrader den til Windows 10 først for at blive fortrolig med systemet.