Præsentation af OrCam

Her kan du læse alt om OrCam produktet.

Velkommen til vores præsentationsside omkring det fantastiske produkt - OrCam

 

Er du landet her på siden er det højst sandsynligt fordi du har hørt om et nyt hjælpemiddel til blinde, svagtseende og ordblinde. Hjælpemidlet hedder OrCam og er en revolution indenfor værktøjer til og for synshandicappede. Inden vi går i krig med at finde ud af hvad OrCam er for en størrelse, vil vi gerne benytte lejligheden til at takke dig for din interesse for OrCam. Vi er sikre på at du finder produktet mindst ligeså fascinerende som vi selv gør!

 

ANDERS HOSTRUP, ORCAM KONSULENT CSV KOMMUNIKATION & TEKNOLOGI, VEJLE "Har stået og læst Metro Express (avis, red.) på Vejle TrafikCenter- det er sgu længe siden det er sket sidst sådan set 20 år (siden, red.) jeg har læst i det offentlige rum. Har også brugt det til læsning på arbejde både papir og fra skærm virker godt."

BORIS H. "I morgen er det 14 dage siden jeg modtog mit OrCam MyEye, og med et gennemsnit på 4 timers brug pr. dag, lægger jeg ikke længere mærke til at jeg bruger det, det er bare blevet en forlænget del af mig [...]. Indtil videre virker det upåklageligt, og det er lidt fedt, at fortælle nysgerrige om hvad det kan, for jeg opdager hele tiden nyt, og det giver en ny beskrivelse hver gang jeg fortæller."

 

 

Vi kommer her på siden ind på:

 • Hvor kan jeg prøve OrCam?
 • OrCam's historie
 • OrCam produktet
 • MyReader vs. MyEye
 • Levering af OrCam
 • Vigtige detaljer
 • Et par citater
 • Presseomtaler
 • Gode links til yderligere information
 • FAQ

 

  Hvor kan jeg prøve OrCam?

  I skrivende stund kan du prøve OrCam de følgende steder - oversigten opdateres løbende:

   

  Sjælland

   Instituttet for Blinde og Svagsynede // http://www.ibos.dk/

   Kommunikationscenter Hillerød // https://www.kc-hil.dk/

   Synscentralen Vordingborg // http://www.synscentralen.dk/

   Center For Specialundervisning Slagelse // https://csu.slagelse.dk/

   SCR Roskilde // http://www.scr.kommunikation.roskilde.dk/

   Fyn

   Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi Odense // https://centerkommunikationogvelfaerdsteknologi.regionsyddanmark.dk/wm425361

   Jylland

    Center for Syn og Hjælpemidler, Aarhus // http://www.aarhus.dk/csh

    Center for Kommunikation Herning // http://www.cfk-herning.dk/forside.aspx

    Kommunikation & Teknologi Vejle // https://csv.vejle.dk/

    CSV Esbjerg // http://csv-esbjerg.esbjergkommune.dk/innovativ-bolig/orcam-myeye.aspx

    Center for Hjælpemidler og Kommunikation Sønderborg // https://sonderborgkommune.dk/center-hjaelpemidler-og-kommunikation-chk-soenderborg

    Hjælpemidler for Handicappede (HFH) Aalborg // https://synsnerven.dk/

    Institut for Syn og Hørelse Nordjylland // http://www.synoghoere.rn.dk/

    Synssamarbejde Midt // https://hjaelpemidler.randers.dk/om-hjaelpemiddel-og-visitationsomraadet/synssamarbejde-midt/

    Hjernecenter Syd & Tale Høre Syn Padborg // http://hjernecentersyd.dk/vores-organisering/tale-hoere-syn-teknologi/hoere/

     

    Vi anbefaler altid at kontakte dit lokale Kommunikationscenter for at høre nærmere om dine muligheder, også selv det ikke er anført på ovenstående liste. Der er naturligvis også altid mulighed for en afprøvning her hos os, Instrulog - Rødovre.

     

    Historie

    OrCam Technologies hedder virksomheden, som har eksisteret siden 2010. Professor Amnon Shashua (CTO) og Ziv Aviram (CEO) skabte OrCam Technologies sammen, efter deres store succes med Mobileye, som er et anti kollisions system designet til selvkørende biler (Mobileye blev solgt tilbage d. 13. marts 2017 for 99,2 milliarder kroner til amerikanske Intel). Virksomheden har hovedsæde i Israel og har oprettet kontorer i New York og London. OrCam Technologies har i skrivende stund (juni 2018) omkring 160 ansatte, hvoraf en stor del er software-, computer og elektroingeniører, hardware eksperter og et service team. OrCam Technologies har flere synshandicappede ansatte.

     

    OrCam MyEye blev lanceret i USA i 2015 og er siden spredt ud til mange flere lande, heriblandt nu også Danmark. Instrulog A/S er utrolig stolte af at være udvalgt til at repræsentere OrCam her i Danmark.

     

    OrCam Official Logo

     

    OrCam

    Men hvad er OrCam så, tænker du nok. OrCam findes i dag i to versioner - der er OrCam version 1.5 og OrCam version 2.0. For hver version er der to udgaver - henholdsvis en OrCam MyReader og en OrCam MyEye udgave.

     

    OrCam 1.5

    OrCam 1.5 var den første udgave som vi lancerede d. 19. juli 2017. OrCam 1.5 består af en computerenhed som er tilsluttet kameraenheden via en ledning. Den har fysiske knapper som kan være en fordel for nogen brugere.

    Læs mere om OrCam 1.5: https://www.instrulog.dk/produkter/orcam/orcam-1.5.

    OrCam 2.0

    OrCam 2.0 er den seneste udgave, lanceret d. 7. juni 2018. OrCam 2.0 er forbedret på mange punkter - de mest bemærkelsesværdige er:

    - OrCam 2.0 består kun af et kameramodul, og er således ikke forbundet til en computerenhed via et kabel. Du har kun kameraet som du monterer på dit eget eller det medfølgende brillestel.

    - OrCam 2.0 kameraet er udstyret med LED belysning, som automatisk tænder, når lysniveauet ellers er for lavt.

    - OrCam 2.0 kontrolleres ved brug af touch og pege gestures udelukkende.

    - OrCam 2.0 tilbyder mulighed for tilkøb af flere sprog til brug ved læsning.

    - OrCam MyEye 2.0 har langt mere avanceret ansigts- og produktgenkendelse.

     

    I næste afsnit kan du læse mere om forskellen på MyReader og MyEye.

     

    Formålet med OrCam er at give uafhængighed. Missionen for OrCam er at assistere de omkring 300 millioner verden over, som har et synshandicap.


    MyReader vs. MyEye

    OrCam findes i to forskellige udgaver - OrCam MyReader og OrCam MyEye.

     

    OrCam MyReader fokuserer udelukkende på trykt tekst. Formålet er altså at få oplæst trykt tekst som befinder sig foran dig, hvad end det er et brev fra banken, dagens avishistorier, teksten på facaden af bygningen, ernæringsoplysninger på madvaren, e-mailen eller Excel arket på computeren, menukortet på restauranten, bogen som du er i gang med at læse - kort skrevet tager OrCam dig med på en oplevelse ud i tekstens verden! OrCam MyReader tager på din kommando et billede af den pågældende tekst og læser den op for dig på få sekunder. Der er tre metoder hvorpå du kan bede OrCam om at starte en oplæsning, og afhænger også af om du har OrCam version 1.5 eller 2.0:

     

    1. Hav teksten foran dig og tryk på Trigger knappen på computerenheden (1.5), eller berør Touchbjælken en gang (2.0). OrCam vil tage et billede af hele området og selv automatisk finde teksten.
    2. En anden metode er at have teksten foran dig og kigge direkte mod teksten. Dette kan godt være en smule svært i starten, men mere om dette under afsnittet Levering af OrCam senere. Nu kan du, med teksten foran dig, placere en finger cirka i centrum af teksten, gerne med 5 - 10 centimeters afstand, og med fingeren pegende opad. OrCam benytter din fingernegl til at registrere bevægelser. Når OrCam registrerer din placering hører du et kort lydsignal. Fjern fingeren og OrCam tager automatisk et billede af hele teksten og efter få sekunder er den i gang med at læse (1.5 samt 2.0).
    3. Har du en smule restsyn eller er du bevidst om hvordan teksten er opbygget har du også mulighed for at få læst tekst i afsnit. Ligesom før benytter du fingeren til at pege på det afsnit du ønsker oplæst. Nu placerer du blot fingeren direkte på papiret, lige ved starten af afsnittet. OrCam giver dig et lydsignal og tager et billede og starter med at læse fra afsnittets begyndelse (1.5 samt 2.0).

    I alle tilfælde vil du få information såfremt teksten er vendt på hovedet eller for uklar til at kunne blive genkendt. I disse tilfælde skal du enten vende teksten om eller sørge for mere lys. Ønsker du at afbryde læsningen skal du blot placere din håndflade foran dig og sprede dine fingre ud.

     

    OrCam MyEye kan akkurat det samme som MyReader hvad angår tekst, men MyEye adskiller sig derudover med nedenstående ekstra funktioner:

    • Ansigtsgenkendelse
    • Objektgenkendelse

    Med ansigtsgenkendelse vil du have muligheden for at genkende personer som befinder sig foran dig. Det kan enten være til et møde på arbejdet, en person der kommer gående mod dig eller til familiearrangementet hvor du skal rundt og tale med bekendte. Du gemmer altså personer direkte i hukommelsen på OrCam og navnet vil automatisk blive annonceret når personen kommer inden for din synsvinkel. Du kan lagre op til 100 ansigter.

    OrCam MyEye 19

    Med objektgenkendelse kan du genkende valuta, betalingskort, husholdningsremedier eller andre redskaber - kort skrevet, forskellige objekter. Du skal blot registrere de objekter du ønsker at genkende ved at tage billeder af dem og lagre dem i hukommelsen, akkurat som med ansigtsgenkendelsen. Objekter kan blive adskilt fra hinanden hvis de eksempelvis befinder sig på samme hylde, blot ved at pege på dem.  Du kan lagre op til 150 forskellige objekter.

     

    OrCam MyEye vil også annoncere ukendte personer foran dig. Det gør den ved at annoncere "en person foran dig" eller "tre personer foran dig". Den kan registrere op til 8 ukendte personer.

     

    Bemærk venligst at OrCam MyReader ikke kan blive opgraderet til OrCam MyEye.

     

    Levering af OrCam

    Da OrCam ikke er et helt almindeligt produkt og ikke minder om noget man har set før, er det altafgørende at modtage en grundig produktintroduktion. OrCam er ikke et helt almindeligt hjælpemiddel, så det bliver leveringen heller ikke.

     

    Ved bevilling eller privat køb af OrCam 1.5 eller 2.0, både MyReader og MyEye, vil en OrCam kyndig person foretage introduktionen. Det vil i de fleste tilfælde være en konsulent fra dit lokale Kommunikationscenter. Introduktionen vil bestå af en introduktion til OrCam produktet, hvad du finder i kassen, montering af OrCam på brillestel og en undervisning i brugen af OrCam, herunder knapperne (1.5) samt diverse gestures (1.5 samt 2.0). Undervisningen vil også byde på træning i læsning, tilføjelse af ansigter og en introduktion til menu systemet.

    OrCam 12

    Vigtige detaljer

    Både OrCam MyReader og OrCam MyEye taler og læser dansk og engelsk. For OrCam 1.5 kan du i den indbyggede menu ændre på læsesproget, til engelsk, hvor du også kan justere på parametre såsom hastighed. OrCam 2.0 er udstyret med sproggenkendelse og vil derfor automatisk skifte til eksempelvis engelsk, når du læser en engelsk tekst.  Der er som udgangspunkt ingen afstandsbegrænsning for kameraet på OrCam, men jo mindre teksten er, jo sværere kan det være at fange den. Dertil er belysning også utrolig vigtig, ligesom det er med alle andre OCR systemer. Direkte sollys kan være en udfordring, hvorfor det er bedst at have solen i ryggen. I skrivende stund er det stadig ikke muligt at genkende håndskrift. Det er desværre ikke muligt at gemme tekster du har scannet og det er ej heller muligt at scanne fremad og gemme sider, eksempelvis med bøger.

     

    Et par citater

    I starten af denne præsentation af OrCam fik du to citater. OrCam MyEye er i skrivende stund blevet præsenteret til en lang række Kommunikationscentre, og ret sandsynligt også dit. Derudover er OrCam MyEye også præsenteret for en lang række vigtige institutioner, hvis interessenter har stor gavn af produktet med dets universelle muligheder. Det har selvfølgelig betydet at OrCam MyEye er kommet forbi mange mennesker.


    Presseomtaler

    Som du nok har fået fornemmelsen af på nuværende tidspunkt, så er OrCam et utrolig spændende produkt, både funktionsmæssigt og som hjælpemiddel, men i høj grad også den teknologi OrCam er baseret på, som gør det hele muligt. Nyhedsmedier og pressen i det hele taget har verden over fulgt interesseret med og har lavet forskellige indslag, både i aviser og på TV. Vi har herunder valgt at bringe et par eksempler for nogle af de helt store kendte medier - bemærk venligst at citaterne er på engelsk:

    REUTERS HEALTH The OrCam device is “really a remarkable innovation,” Dr. Mark Mannis, of the University of California Davis Eye Center, told Reuters Health. For example, he said, a person can “look” at a person entering a room, and the OrCam device will tell the wearer who it is. It can also read the text on a page, or tell people the value of paper money. “It provides a patient with severe disability with an incredible amount of independence,” he said.

    THE NEW YORK TIMES Until now reading aids for the visually impaired and the blind have been cumbersome devices that recognize text in restricted environments… In contrast, the OrCam device is a small camera connected by a thin cable to a portable computer designed to fit in the wearer’s pocket.

    HUFFPOST TECH (UK) OrCam was trialled by researchers at UC Davis Health System. Study coauthor Mark J. Mannis commented: “Age-related macular degeneration is one of the most common causes of blindness in the elderly and it has no cure in its advanced stages. This device offers hope to patients who are beyond medical or surgical therapy for the condition. It is easily used and could potentially bring greater independence, particularly for older patients who are struggling with vision loss.”

     

    Gode links til yderligere information

    Bemærk at de fleste links herunder refererer til engelsk-sproget hjemmesider.

      

     FAQ

     Det følgende er et par opsummeringer om OrCam i FAQ format. Først præsenteres et spørgsmål efterfulgt af et svar.

     • Hvem har glæde af OrCam? OrCams teknologiske gennembrud af hvad der i dag er muligt giver frihed og uafhængighed til mennesker som er blinde, svagtseende eller har et læsehandicap.
     • Hvad er det OrCam MyEye gør? Det teknologiske hjælpemiddel OrCam MyEye læser øjeblikkeligt og diskret det meste trykte eller digitale tekstmateriale fra næsten enhver overflade - herunder aviser, bøger, computer og smartphone skærme, menukort, hyldeforkanter og labels på produkter fra supermarkedet samt tekst på skilte. Ligeledes kan OrCam MyEye genkende personer og objekter.
     • Hvordan fungerer OrCam MyEye? Udviklet af førende eksperter i computergenereret genkendelse og såkaldt Machine Learning er den bærbare OrCam enhed skabt til at kommunikere visuelt information ved at udnytte nutidens kraftige computerprocessorer.
     • Hvordan lærer jeg at bruge OrCam MyEye? Produktet er enkelt at anvende og alle nye brugere af MyReader eller MyEye vil få en personlig introduktion af en certificerede OrCam Trainer™ som vil lære dig at inkorporere enhedens teknologi og muligheder i din hverdag.
     • Hvor bliver OrCam solgt? OrCam MyReader og OrCam MyEye, i både 1.5 og 2.0, er i skrivende stund (Juni 2018) i følgende lande: Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Canada, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Holland, Irland, Israel, Italien, Mexico, New Zealand, Norge, Rumænien, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, USA, Østrig. Yderligere lande og regioner tilføjes løbende.

     OrCam 3